28.11.08

Es confirmen els pitjors presagis: un macroabocador de residus d’ecoparc al Pinell de Brai

Enviat per GEPEC

El dimecres, 26 de Novembre de 2008, va tenir lloc al Ple extraordinari de l’Ajuntament del Pinell de Brai la presentació i aprovació d’un conveni per omplir el forat de l’argilera amb els residus empaquetats dels ecoparcs de l’àrea metropolitana (abocador Tipus II). Els partícips: l’equip de govern, les empreses extractives de l’argilera i l’empresa Puigfel.
Fem una mica de memòria. Els residus dels ecoparcs de Barcelona ja fa temps que tenen un destí incert, degut al tancament dels abocadors del Garraf i al fracàs de les polítiques de prevenció de residus engegades pel Govern. En previsió que els actuals abocadors de l’àrea metropolitana es saturin en un termini relativament curt (uns cinc o deu anys), l’entitat metropolitana (EMSHTR) i altres gestors dels residus metropolitans, amb la complicitat de l’Agència de Residus, han fet alguns intents fracassats per "colocar" les bales residuals dels ecoparcs en diferents punts del territori català.

El primer intent va ser fa uns anys a Vilanova d’Escornalbou, que no va prosperar degut a un escàndol polític relacionat amb la tramitació dels permisos i els "acords previs" que s’havien pactat a esquenes de la població. El segon intent, més recent, el tenim l’any passat a Gimenells, una petita població del Segrià que va veure com d’un dia per l’altre li "encolomaven" un enorme abocador de 300 hectàrees per a colgar la Vall de Camarassa amb bales d’ecoparc. Per sort, l’Ajuntament va reaccionar a temps i es va oposar des d’un principi a aquell projecte, donant com a resultat que l’Agència de Residus el tirés enrera. Entre mig hi han hagut altres intents "menors" com la suposada "prova pilot" que es va fer a la pedrera Vallensana de Badalona, que va acabar amb un contenciós administratiu retirat a canvi de no seguir omplint la pedrera amb bales d’ecoparc.

I ara, al Pinell de Brai: projecte d’abocador TIPUS II de 55 hectàrees, ni més ni menys (molt més del que havíem imaginat), dins la Serra de Pàndols i a la vora del riu Canaletes (àrea colindant amb Xarxa Natura 2000 i amb poblacions en recuperació de llúdriga).

El problema: l’equip de govern de CiU, que ha aprovat a cuita corrents el conveni tot i els vots en contra de l’oposició (5 a 4). Atenció perquè el conveni entra a registre de l’Ajuntament el 21 de Novembre i el 26 de Novembre es porta al Ple i s’aprova (sense gairebé ni temps de llegir-lo ni molt menys d’informar als veïns)

Curiosament, va ser CiU qui va interposar el contenciós administratiu per aturar l’entrada de bales d’ecoparc a la pedrera Vallensana de Badalona. A veure qui diu que allò de la cultura del NO aquest cop...

Els responsables: Les empreses "Arcillas y Arenas Refractarias Pàndols", "Suministros de Arcilla" i "Puigfel". No és casualitat que Puigfel sigui la mateixa empresa encarregada de la gestió de les bales d’ecoparc a l’argilera Elena de Cerdanyola.

Els còmplices: L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que a través de la seva gerent, Genoveva Català, negava un dia abans de la signatura del Conveni del Pinell tenir cap constància de que s’hi volgués fer un abocador TIPUS II, i acusava a un representant de GEPEC-EdC d’estar "molt mal informat".

On està el criteri de zonificació territorial del "nou model" de gestió de residus promogut per l'ARC amb els nous PROGREMIC i PTSIGRC segons el qual els residus s'han de gestionar dins dels àmbits territorials descrits en aplicació dels criteris de proximitat i suficiència? Aquestes bales faran 200 kms des del seu origen (l'Ecoparc 2 a Ripollet - Barberà) fins a Pinell de Brai. Quina contradicció!

Els grans perjudicats: Els veïns del Pinell, que no han estat degudament informats sobre el projecte i que malauradament encara no són conscients del que vol dir tenir un macroabocador de bales d’ecoparc al seu municipi. En segon terme, també resten perjudicats els visitants i veïns de la Terra Alta, que tindran un nou perjudici ambiental, com si no fos suficient amb els parcs eòlics.

Les solucions: Per una banda, la tramitació ambiental per a aquest abocador gegant encara no ha començat, que ja les llicències per a abocament de terres i runes no serveixen en un abocador que rebi bales d’ecoparc. Això vol dir que hi ha una via legal per a presentar batalla administrativa, i convèncer a l’Agència de Residus que l’emplaçament no és l’adequat, com tampoc ho era a Gimenells. En el pitjor dels casos, optaríem per un abocador de terres i runes de petites dimensions, i les bales d’ecoparc ben lluny.

Per una altra banda, estem segurs que la majoria de veïns del Pinell no volen aquest macroabocador, i els que encara no han estan informats dels greuges ambientals de les bales d’ecoparc, aviat s’adonaran que una instal·lació com aquesta pot portar més perjudicis que beneficis al municipi. Per part nostra, recolzem plenament l’oposició veïnal al projecte i emprendrem les accions legals que considerem oportunes per a ATURAR L’ABOCADOR DEL PINELL.